Jak co roku, uczniowie 4 i 5 klas technikum żywienia i usług gastronomicznych reprezentowali naszą szkołę w etapie okręgowym Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, która odbyła się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu. Celem olimpiady było rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia i żywności, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia oraz podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu gastronomii i kelnerstwa. Do etapu okręgowego olimpiady zakwalifikowały się dwie uczennice, Malwina Kosowska z klasy 5hj i Marysia Poźniak z klasy 4gj, które w etapie szkolnym uzyskały 80% punktów możliwych do zdobycia. Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu oraz wykonaniu zadania praktycznego w formie projektu z zakresu planowania, organizacji i oceny żywności.
W etapie okręgowym olimpiady brało udział 60 uczniów z różnych szkół ponadpodstawowych województwa wielkopolskiego. Uczniowie zmierzyli się z bardzo trudnymi pytaniami, często wykraczającymi poza program obowiązujący w szkole.
Marysia i Malwina bardzo dobrze poradziły sobie z częścią teoretyczną i praktyczną eliminacji szczebla okręgowego zajmując 24 i 47 miejsce. Uczennicom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Nauczyciele gastronomii