Dnia 05.06.2017 r. odbyła się wycieczka do Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. W wycieczce uczestniczyła klasa 1ja o profilu Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami Danutą Orłowską i Pauliną Kluczyk. Celem naszego wyjazdu było poznanie funkcjonowania Spółdzielni, zapoznanie z procesem wytwarzania mleka i szeroką ofertą produktów mlecznych. Technolog produkcji w ciekawy sposób przybliżył uczniom tajniki linii produkcji oraz sposoby przetwarzania mleka i uzyskania w ten sposób różnych produktów mlecznych. Dużym zainteresowaniem cieszyło się laboratorium, w którym prowadzi się analizy m.in. na zawartość wody w mleku, tłuszczu, białka, obecności antybiotyków. Mleczarnia w Gostyniu odznacza się wysoką jakością produktów, potwierdzają to liczne nagrody i odznaczenia. Wyroby są cenione zarówno przez konsumentów naszego kraju jak i za granicą. Wycieczka ta była cennym źródłem wiedzy i dostarczała wielu wrażeń.
Danuta Orłowska
Paulina Kluczyk