…i nie chodzi tu o nowego ucznia, ale o dziczyznę, która była motywem przewodnim warsztatów kulinarnych przeprowadzonych w pracowni gastronomicznej. Zajęcia prowadził Szymon Czerwiński, finalista V edycji „Masterchefa”. Warsztaty odbywały się pod patronatem Polskiego Związku Łowieckiego oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju wsi. Uczniowie klasy 1j wraz z szefem kuchni oraz nauczycielkami gastronomi przygotowali z mięsa daniela: gulasz myśliwski, sałatka z konfitowanymi ziemniakami i kwaśnym kremem, dzikie Burgery oraz makaron z dzikim sosem. Do sporządzenia potraw wykorzystano produkty regionalne. Celem warsztatów była promocja mięsa z dzikiej zwierzyny oraz uświadamianie młodzieży o wysokich wartościach odżywczych dziczyzny. Kilka słów na ten temat wygłosił Paweł Lisiak, Łowczy Krajowy. Uczniowie klasy 1j zostali obdarowani książkami kulinarnymi Szymona Czerwińskiego z dedykacją mistrza.
Dziękujemy pomysłodawcą za możliwość udziału w tych warsztatach.
Uczniowie klasy 1j
Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych
Foto: Oskar Grzegorczyk, H. Kucharska