Już za chwileczkę, już za momencik… WAKACJE…
Być może ktoś z Was odwiedzi Grecję, uważaną za najbardziej morski (oprócz części kontynentalnej aż 2500 wysp), a jednocześnie najbardziej słoneczny kraj w basenie Morza Śródziemnego.
Tym razem uczniowie klasy turystycznej 4tp, 3t oraz gastronomicznej 4jp wraz z opiekunami zapraszają na wędrówkę właśnie po pięknej Grecji. Autorem zdjęć z realizacji innowacji jest uczeń klasy Ih – Oskar Grzegorczyk pod fachową opieką Pani Loretty Wnukiewicz.
Co przyciąga turystów w ten region świata?
Grecja to w turystycznym skrócie:
– piękne plaże, zarówno piaszczyste, jak i kamieniste oraz błękitne, ciepłe morze
– korzystny klimat, zwłaszcza bardzo duże nasłonecznienie, szczególnie latem
– mnóstwo zabytków starożytności – Grecja jest kolebką kultury i sztuki, ojczyzną Igrzysk Olimpijskich i mitów
– wiecznie zielone gaje oliwne i cytrusowe, wszechobecne plantacje winorośli
– doskonała, aromatyczna, pachnąca słońcem i morzem kuchnia
– retsina bądź też uozo czyli greckie trunki
– styl życia Greków, celebrowanie posiłków, kluby, które ożywają, jak tylko zapadnie zmrok, no i oczywiście Zorba
Szacuje się, że Grecję odwiedziło w 2022 roku 27,8 miliona turystów. Od lat państwo to pozostaje jednym z ulubionych wakacyjnych kierunków Polaków. Częstym problemem turystów odwiedzających Grecję jest wybór miejsc wartych odwiedzenia. Co szczególnie warto zobaczyć w Grecji? Poniżej top 10 atrakcji turystycznych w ramach „greckich wakacji” :
- Ateny – stolica kraju z bogatą historią i zabytkami. Punktem obowiązkowym zwiedzania Aten jest Akropol – antyczne ruiny usytuowane na wzgórzu oraz chociażby świątynia Partenon poświęcona bogini Atenie.
- Meteory – masyw skał piaskowca w środkowej Grecji, wysokie na ponad 500 m n.p.m. w kształcie maczug i szpikulców z prawosławnymi monastyrskimi klasztorami „wiszącymi” na górskich szczytach. Ciekawostka – dawniej mnisi, aby dostać się do klasztoru byli wciągani na linach.
- Santorini – urokliwa, magiczna wyspa pochodzenia wulkanicznego z białymi domkami i niebieskimi kopułami.
- Rodos – wyspa boga Słońca Heliosa (aż 300 słonecznych dni w roku) z malowniczymi miasteczkami i zamkami.
- Zakynthos – słoneczna wyspa z kultową Zatoką Wraku i błękitnymi grotami, na plażach można tutaj spotkać okazałe żółwie Karetta.
- Kreta – największa grecka wyspa z pięknymi krajobrazami, swoistą kuchnią i kulturą, zabytkami z kilku epok. Znajdziemy tutaj zarówno zabytki kultury minojskiej ( pałac w Knossos ) jak i obiekty zbudowane przez Wenecjan oraz bizantyjskie meczety. Za geograficzną ciekawostkę uchodzi znajdujący się na Krecie Wąwóz Samaria, ponoć najdłuższy suchy wąwóz Europy, a także Płaskowyż Lasithi ze słynną Jaskinią Zeusa.
- Delfy – starożytne ruiny i wyrocznia Apolla, miasto to o rodowodzie sięgającym epoki mykeńskiej (ok. XVI-XI w. p.n.e.), jednak poważanie i sławę zdobyło za sprawą antycznej Grecji.
- Olimpia – najsłynniejsze dawniej starożytne miasto kultu Zeusa ze wznoszącym się najwyższym masywem górskim w Grecji, Olimpem
- Mykeny i kompleks starożytnych budowli z grobowcem Agamemnona. Co prawda nie ma 100 % pewności, że właśnie tutaj pochowano zdobywcę Troji, ale wykopaliska archeologiczne dowodzą, że miejsca i ludzie opisywani w „Iliadzie” Homera mogły istnieć naprawdę.
- Saloniki – druga co do wielkości po Atenach grecka metropolia i główny port morski . Miasto to posiada najwięcej kościołów bizantyjskich w całej Grecji, najpopularniejsze to: Agia Sofia, Agios Dimitros (bazylika św. Dymitra) czy Agios Nikolaos Orfanos. Będąc w Salonikach, koniecznie trzeba przejść się nadmorską promenadą, która ma prawie 5 kilometrów długości.
Esencją Grecji jest niesamowicie aromatyczna, pobudzająca wszystkie zmysły kuchnia. Potrawy kuchni greckiej oddają zarówno słoneczny klimat, nadmorskie położenie, jak i urok i czar tego śródziemnomorskiego państwa i jego mieszkańców. Grecy uwielbiają jeść, posiłki to dla nich okazja do wspólnych spotkań, celebrują jedzenie w otoczeniu rodziny i przyjaciół.
Każdy region, również wyspy mają swoje specjały, których warto skosztować. W ramach innowacji uczniowie klasy gastronomicznej przygotowali następujące potrawy:
- Souvlaki (szaszłyki) i gyros – czyli „mięso w bułce” a właściwie w pieczywie pita z plastrami ogórka, pomidora i sosu tzatziki. Tzatziki czyli gęsty grecki jogurt chrupiącymi zielonymi ogórkami, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek oraz szczypta aromatycznych przypraw
- Loukoumades czyli grecka słodkość a dokładnie pączusie wielkości orzecha włoskiego smażone w głębokim tłuszczu i tradycyjnie polewane miodem lub moczone w syropie.
- Grilowany ser halloumi, ser z mleka owczego, który popieczeniu lub grillowaniu zyskuje chrupiąca skórkę i wyrazisty elastyczny miąższ o nieco słonawym smaku.
- Pastisio – grecka zapiekanka z makaronem, podsmażanym mielonym mięsem wołowym oraz sosem beszamelowym. Rozgrzewające, sycące, jednogarnkowe danie z piekarnika.
- Garidomakaronada – Klasyczny grecki przepis na krewetki i makaron w postaci jednogarnkowego dania
- Awgolemono – grecka zupa (może też być sos) na bazie jajek i soku z cytryny.
- Spanakopita czyli greckie pikantne ciasto szpinakowe zawierające ser, zazwyczaj fetę
- Briam – grecka zapiekanka warzywna z cukinią, ziemniakami, pomidorami i bakłażanem
Katarzyna Dworczak