Dnia 24 maja 2021 roku w naszej szkole odbył się „Międzyszkolny Konkurs Młodych Adeptów Sztuki Kulinarnej”. Tematem przewodnim konkursu była polędwiczka wieprzowa. Uczniowie mieli do dyspozycji ser bursztyn, pietruszkę, boczek oraz spiżarnie pełną niespodzianek. Sponsorem konkursu była Restauracja „Zielona Antresola” w Lesznie. Do konkursu przystąpili uczniowie z naszej szkoły, uczniowie z Zespołu Szkół nr 4 oraz uczniowie z Zespołu Szkół Rolniczo- Budowlanych. Nad prawidłowością przeprowadzenia konkursu czuwała 3 osobowa komisja w składzie:
Maciej Piątek- szef kuchni „Moderno” w Poznaniu
Kacper Kanci – kucharz w Restauracji „Restart”
Jakub Klimpel – kucharz w Restauracji „Restart”.
Serdecznie dziękujemy za trud i wskazówki dla młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Wszyscy uczniowie wykazali się dużą kreatywnością, zastosowano wiele różnych technik kulinarnych, połączono smaki i produkty w pyszne, efektowne dania na talerzu. Aranżacji na talerzach było tyle, ilu było uczestników – każda inna i niepowtarzalna. Wszyscy zostali nagrodzeni. Nagrodą główną konkursu jest tygodniowe szkolenie w Poznaniu u znanego szefa kuchni Macieja Piątka.
I miejsce – Maciej Nowacki uczeń naszej szkoły
II miejsce – Jonasz Wolniczak uczeń naszej szkoły
III miejsce – Dawid Otulakowski uczeń ZS nr 4 w Lesznie
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
„ Sukces nauczyciela jest w rękach ucznia, nie odwrotnie”
Nauczyciele gastronomii
Fot. P. Kluczyk